El codi dels ous

Des de fa un anys els ous duen un codi imprès a la closca. Aquest codi obeeix una normativa de la Unió Europea que obliga a indicar la procedència exacta de l’ou. Aquest codi indica al consumidor quin tipus de gallines han post els ous, el seu país d’origen i el productor. El primer dígit indica com és la forma de la cria. Si porten el número 0, significa que els ous són ecològics i si porten el número 1 significa que les gallines són de granja. Anem a veure quines són les principals diferències…
0- Gallines de producció ecològica: Les aus tenen llibertat de moviment i poden sortir a l’aire lliure. Es prohibeix l’ús d’antibiòtics i altres medicaments i el total de la seva alimentació ha de procedir d’agricultura ecològica.
1- Gallines de granja: Es crien en naus, però tenen la possibilitat de sortir a l’aire lliure on poden furgar i donar-se banys de sorra. Tot i així tenen menys espai per esbargir-se. La procedència dels aliments no es tant estricta ja que el pinso no és de procedència 100 per cent ecològica.
2- Gallines criades en sòl: No estan en gàbies però es crien amuntegades a l’interior de naus industrials en terres de ciment. No poden sortir a l’aire lliure. El pinso amb què les alimenten sol portar antibiòtics.
3- Gallines criades en gàbies: És el mitjà més comú. Permet un control directe dels aliments i medicaments subministrats a costa d’una capacitat de moviment limitada de l’au. El principal problema d’aquest mètode és la cria intensiva, ja que per augmentar la producció d’ous s’utilitzen tècniques que afecten negativament les gallines: amuntegament, superpoblació, augment de les hores de llum artificialment, mutilacions al bec per evitar que els animals es barallin entre ells i es facin mal en un espai tant petit, etc.

La majoria dels ous que es comercialitzen en botigues i supermercats provenen de les gallines criades en gàbies. Un mètode abusiu amb el tracte animal i que minva substancialment la qualitat del producte. Els ous de  La Línia Verda s’allunyen absolutament d’aquestes pràctiques. Nosaltres només distribuïm ous ecològics del tipus 0 i 1 en què les gallines poden córrer llibertat per la granja i s’alimenten de pinso orgànic o amb un alt percentatge de cereal ecològic. Portem els ous de Serinyà, més concretament de la Fundació Mas Casadevall, un centre que treballa amb persones autistes. La Granja de Gallines és una de les activitats que ajuda a aquestes persones a desenvolupar la seva autonomia i integrar-los al món laboral.

Es recomana posar els ous a la nevera com a màxim 28 dies.
Hi ha ous de diferents mides:
Supergrans o XL: de 73 grams o més.
Grans o L: entre 63 i 73 grams
Mitjans o M: entre 53 i 63 grams
Petits o S: menys de 53 grams.

Post to Twitter

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Els horts de LV i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>